Mijn BoerenNatuur

Nieuws

4x prijs voor de Patrijs

4x prijs voor de Patrijs

De Patrijs is een akkervogel die een sterke afname ziet door de jaren heen. Toch krijgen wij vanuit onze beheerders regelmatig een melding van gesignaleerde Patrijzen. Reden voor ons om op 6 locaties te gaan kijken of de Patrijs aanwezig is: Smilde, Hijken, Eexterveen, Gieterveen, Buinen en Klazienaveen-Zuid (in 7 andere gebieden wordt dit al gedaan door het kenniscentrum Akkervogels).

Methodiek

AND heeft “transecten” uitgezet in de 6 werkgebieden waar om de 200-250 meter een geluidsfragment werd afgespeeld van het patrijzenmannetje om te horen of hierop respons kwam vanuit concurrerende patrijzenmannetjes (territoriumdrift). Hierdoor kon worden vastgesteld of de Patrijs aanwezig is in een bepaald gebied.

Afspelen van de roep van de Patrijs door veldmedewerker Tijs Mulder

Resultaat

In 3 van de 6 werkgebieden werd de mannetjespatrijs waargenomen: Smilde, Eexterveen en Klazienaveen-Zuid. Dat wil overigens niet zeggen dat in de andere gebieden geen Patrijzen zouden zitten. In Hijken werden daags na onze meting op het oog 3 Patrijzen waargenomen… waarschijnlijk vrouwtjes.

Vervolg

We gaan kijken of we in de relevante territoria verbeteringen kunnen aanbrengen voor de patrijzenhabitat. Daar waar we kansen zien zullen we contact opnemen met de beheerders. De telling wordt een jaarlijks terugkomende activiteit.

Details van ons veldwerk vindt u via deze link.

Tekst en foto's artikel: Tijs Mulder & Joop de Vries | Foto voorpagina: Bea van der Kuip (Weidevogelbeheerder in Dalerveen)