Mijn BoerenNatuur

Nieuws

Nieuwe plasdrassen voor de weidevogels

Nieuwe plasdrassen voor de weidevogels

De Kievit vliegt sierlijk over de akkers, de Grutto roept zijn eigen naam en de Wulp jodelt in het luchtruim. Onze weidevogels, kunstenaars van het boerenland.

Het weidevogelseizoen is alweer een poosje aan de gang en de eerste kievitskuikens zijn zelfs al gespot. Het kletsnatte najaar van 2023 en voorjaar 2024 hielpen de weidevogels goed op weg naar een (hopelijk) succesvol broedseizoen. Ook aangelegde nattigheid, in de vorm van een plasdras, helpt de weidevogels enorm. 

Maar liefst 7 nieuwe plasdrassen!

De weidevogelgebieden (Drostendiep & Hunzedal) zijn versterkt met de uitbreiding van in totaal zeven nieuw aangelegde plasdrassen. Dit is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit Landschapsbeheer Drenthe. De aanlegwerkzaamheden zijn hiermee gefinancierd, waarna Agrarische Natuur Drenthe er samen met de boer langjarige beheerpakketten op heeft afgesloten. 

Aanleg plasdras

Hoog vliegen boven natuurlijke laagtes 

De plasdrassen zijn aangelegd in natuurlijke aanwezige landschappelijke laagtes. Zodoende zijn de grondwerkzaamheden minimaal en is het effect van de maatregel het grootst. Op de percelen aangrenzend aan de plasdras liggen nu beheerpakketten die de weidevogels rust geven (uitgesteld maaien). Van deze combinatie maken onze weidevogels dankbaar gebruik. De vogels broeden namelijk in de percelen met uitgesteld maaien en foerageren samen met de kuikens in de plasdras.

De samenwerking tussen gebiedspartners, boeren en loonwerkers is erg mooi en komt de weidevogels ten goede. Op naar een mooie tweede helft van het weidevogelseizoen!

Eindresultaat van één van de zeven plasdrassen

Tekst en foto's: Gerko Zinger | Foto voorpagina: plasdras van boven in het Drostendiep-gebied